Popularny chwast polskich pól uprawnych

Niskim chwastem, który często występuje w polskich uprawach, jest palusznik krwawy. Zazwyczaj osiąga wysokość do 40 cm, posiada liczne źródła, jest to gatunek jednoroczny, który do kiełkowania potrzebuje temperatury powyżej 15 stopni Celsjusza, dlatego może pojawiać się przykładowo późną wiosną, w odróżnieniu od innych chwastów które często występują w naszych uprawach. Oczywiście znajdziemy go w ogrodach, uprawach rolnych, jest to chwast często występujący, warto zwrócić uwagę, iż jest to gatunek silnie konkurujący.

Palusznik krwawy niski chwast w uprawach rolnych i ogrodach

Palusznik krwawy może pobierać dość duże ilości wody z gleby, jednak ze względu na późne kiełkowanie nie ma dużego wpływu na wysokość plonów. Aby skutecznie się go pozbywać, należy zwrócić uwagę na odpowiednie środki ochrony roślin, które w tym przypadku najlepiej sprawdzą się doglebowo w okresie wiosennym. Oczywiście specjalistyczne herbicydy mogą łatwo poradzić sobie z tego rodzaju chwastami, możemy wykonać bardzo skuteczne opryski. Dzięki temu będziemy osłabiali chwasty, możemy także wyeliminować ich dużą część z naszych upraw, pozwoli to na lepszy wzrost roślin uprawnych. Jest to gatunek samopylny, rozsiewa się raczej na niewielkich obszarach, z pewnością może występować w dużych skupiskach na różnych obszarach. Może występować na łąkach, ugorach, ale także często występuje na polach uprawnych.

Warto pamiętać, iż tego rodzaju opryski powinniśmy prowadzić przy samej glebie, wówczas dysze powinny być maksymalnie obniżone. Oczywiście pamiętajmy, iż opryski mogą być łatwo przenoszone na inne uprawy, dlatego też powinny być wykonywane podczas dni bezwietrznych. Należy wiedzieć, iż opryski w okresie wysokich temperatur również mogą być nieco mniej skuteczne, ze względu na szybkie parowanie z gleby.

W tym przypadku mechaniczne usuwanie tego rodzaju chwastów będzie bardzo uciążliwe, dlatego też usuwamy je za pomocą środków chwastobójczych. W różnych częściach kraju palusznik krwawy występuje także pod nazwą seroczeń i proso krwawe.